Пишете ни, ние сме онлайн!

Избор на Цвят за Стени

Created Date: 2018-01-20 Hits: 7456

Как да Изберем Най-добрия Цвят за Изтериор?

Кой е най-добрия цвят за стени и тавани?

 

Изборът на цвета на копринена мазилка е сигурно най-обичаната дейност от целия процес на ремонт, но често се колебаем и не сме сигурни кои цветове за интериор ще ни паснат най-добре. Дали след време няма да ни омръзне даден цвят, дали няма да ни влияе негативно. Как да вземем правлиното решени при избор и комбинация на цветове за интериор.

 

В днешно време съществуват възможности за избор на хиляди оттенъци и като включим своята фантазия с радост избираме това което ни харесва. Цветът засяга нервната система много повече, отколкото си мислим. Ако сутрин нямате настроение, сила и желание да излезе от леглото или вечер не може да заспите, може би причината се крие в цвета на стените в спалнята.

Нека се опитаме да разберем основните нюанси и тяхната способност да фирмират нашето състояние.

 

 

Основно разделение на цветовете: студени, топли и неутрални.

Студените цветове за интериор като зелен, син или лилав въздействат на човека успокояващо, а също допринасят за оптичното разширяване на пространството.

Топлите цветове за интериор като жълт, оранжев, червен или кафяв са активни цветове, който спомагат за стимулиране на психическата и физическата активност и подпомагат комуникацията.

Неутралните цветове са черен, бял и сив.

 

С използването на определени цветове за интериор може да се създаде не само правилната атмосфера, но също така може да се дооформят пространствата. Ако например нашите тавани са ниски, в никакъв случай не трябва да правиме стените тъмни. Стаята ще изглежда стеснена и нито вие нито вашите гости ще се чувствате в нея добре. Не трябва да се пренебрегва и цвета на пода, който също може да повлияе на това как ще въздейства дадената стая.

 

Няколко съвета как оптично да увеличим или намалим пространството:

 

Таван + Под + Стени

Ефектът

СВЕТЪЛ + ТЪМЕН + СВЕТЛИ

разширяват оптично стаята

СВЕТЪЛ + СВЕТЪЛ + СВЕТЛИ

създават чувство за простор

ТЪМЕН + ТЪМЕН + ТЪМНИ

разширяване и снижаване на стаята

СВЕТЪЛ + СВЕТЪЛ + ТЪМНИ

увеличаване на хоризонталната линия

СВЕТЪЛ + СВЕТЪЛ + СВЕТЛА ЗАДНА СТЕНА

стаята изглежда по-тясна, по дълбока и по-висока

СВЕТЪЛ + ТЪМЕН + ТЪМНИ

създава така наречения сутеренен ефект, който предизвиква чувство на тревога

 

Въпреки, че това изглежда странно, изборът на студени или топли цветове има влияние на температурата на човека. Различни лекарски експерименти показват, че хора, намиращи се в стай със студени цветове за интериор чувстват студа много по-бързо отколкото в стаи с топли цветове. Под влияние на цветовете чувството за температурата се променя с до 3 градуса. Добре е тези факти да се имат предвид при нанасяне на мазилката. Ако вашата стая е ориентирана на изток или на югозапад, то в повечето случаи тя е добре осветена, а в летните месеци е и достатъчно топла. Може да я охладим чрез нанасяне на студен син или зелен цвят. В помещенията, в който трябва да „загреем“ е добре да използваме жълт, оранжев или червен цвят.

 

ЛУКСОЗНО БЯЛ ЦВЯТ:

Белият цвят е класически, отразява слънчевите лъчи и така се засилва светлината в помещението и може да прави с пространството наистина чудеса. Става въпрос за неутрален цвят, който е синоним на чистота, свежест, прохлада, невинност и съвършенство. Благодарение на белия цвят стаите изглеждат ясни, въздушни и оптично увеличени. Този цвят освен това подсилва влиянието на другите цветове. Подходящ е навсякъде, особено незаменим в по-малките помещения, където има ограничена светлина — например в банята или малката кухня. Трябва все пак да се внимава, дали като краен ефект няма да изглежда скучно и празно. Трябва добре да се съчетае с цветни допълнения.

   

Предлагаме ви варианти на SILK PLASTER в бял цвят за вашия интериор различни по цена, структура и текстура (натиснете за да видите всички варианти).

 

ВЪЛНУВАЩО ЖЪЛТ ЦВЯТ:

Този оптимистичен цвят символизира слънцето, яснотата и разума. Цветът е много вдъхновяващ и може да доведе до по-висока ефективност в работата. Много подходящ е в офиса, в кабинета а пастелните му нюанси и в детските стаи. Осветява и визуално разширява пространството, затова се използва за оживяване на иначе един мрачен коридор или стълбище. Жълтият цвят стимулира доброто настроение и апетита. Затова намира своето приложение и в кухните, трапезариите и холовете.

Жълтото е вълнуващ и забавен цвят, подходящ за среда, която събужда сетивата. Резултатите от мозъчните вълни сочат по-високи състояния на възбуда и съзнателно концентриране, но в крайни случаи - и по-високи нива на стрес.

При жълт интериор по-високи са също така както средната, така и максималната сърдечна честота. Цветът се възприема като подходящ за закуска, вероятно за да повдигне настроението и да даде енергиен тласък на сутринта. Жълтото е и най-популярният цвят за места, където се ходи с деца.

  

Предлагаме ви варианти на SILK PLASTER с жълти нюанси за вашия интериор различни по цена, структура и текстура (натиснете за да видите всички варианти).

 

ЩАСТЛИВО ОРАНЖЕВ ЦВЯТ:

Цвят подходящ за тъмни стаи, който може да ги озари и затопли. Става въпрос за активен цвят, ободряващ и жизнен, стимулира комуникацията и апетита. Заради тези свои качества е подходящ за холове, трапезарии или кухни. Внимавайте с твърде наситените нюанси на оранжевия цвят, които при някои хора могат да предизвикат неприятно чувство на заплаха.

Като цяло оранжевото се възприема като модерен и забавен цвят, който обикновено се свързва с щастливи преживявания заедно с деца и приятели. От друга страна, оранжевото може да се разглежда и като цвят, който е неромантичен, донакъде стресиращ и далеч от представата за лукс.

Показанията на мозъчните вълни и нивото на пулса сочат, че оранжевото може да бъде по-неутрален избор в сравнение с други силни цветове, например жълтото. Освен това оранжевото дава средни показатели при гама вълните, свързани с обучението и възприемането на информацията.

  

Предлагаме ви варианти на SILK PLASTER с оранжеви нюанси за вашия интериор различни по цена, структура и текстура (натиснете за да видите всички варианти).

 

РОМАНТИЧНО ЧЕРВЕН ЦВЯТ:

Червеният е цветът на любовта, страстта и копнежа, но също е свързван и със силата, злобата и гнева. Това е цветът на кръвта и затова възбужда физична активност и загрява човешкия организъм. Значително активира обмяната на веществата и възбужда апетита. Сигурно сте го забелязали в украсата на много ресторанти. Сама по себе си червеният цвят е силно изразителен, затова не трябва да доминира в интериора, по скоро трябва да е цвят за допълнение. Наситените нюанси на червения са много разсейващи и могат да предизвикат чувство на агресия. Често с червеният цвят.

Червеното има свойството да се откроява и провокира силни емоции, вместо да подтиква към смесване с тълпата. Цветът дава високи стойности при мозъчните делта и тета вълни - което се тълкува като силна емоционална връзка и високи нива на креативност.

  

Предлагаме ви варианти на SILK PLASTER с червени нюанси за вашия интериор различни по цена, структура и текстура (натиснете за да видите всички варианти).

 

ЗАГАДЪЧЕН ЛИЛАВ ЦВЯТ:

Мистичен успокояващ цвят свързван с духовното, с медитацията а също и с интуицията. Често е използван за лечение на депресии, притеснения и има положително въздействие върху лимфните функции и кръвообращението. Някои хора го смятат за модерен и екстравагантен цвят, особено неговите по-тъмни тонове. В по-светлите тонове отлично се съчетава със светлозеления, белия и черния цвят. Тъй като потиска апетита не е подходящ за кухни или трапезарии. Подходящ е повече в спални или детските стай на по-големи госпожици.

  

Предлагаме ви варианти на SILK PLASTER с лилави нюанси за вашия интериор различни по цена, структура и текстура (натиснете за да видите всички варианти).

 

УСПОКОЯВАЩО СИН ЦВЯТ:

Това е цветът на спокойствието, релаксацията, благополучието и душевния мир, но същевременно на студа и тъгата. Това е студен цвят, затова трябва внимателно да се подбират особено неговите по-тъмни тонове и е добре да се използва предимно като допълнителен а не като доминиращ цвят. В противен случай може да въздейства неприятелски или странно. Светлите тонове на синьото се ползват често при боядисване на спални или бани. В синьо боядисани стаи някои хора се чувстват като в басейн. Ако все пак сте решили да боядисате в син цвят хола или трапезарията, задължително добавете още зелен, оранжев или червен цвят, който ще ги развеселят.

Синият цвят дава високи показания в диапазона на делта вълните, което говори за състояние на дълбоко спокойствие. Високите тета вълни пък са индикация за креативност и силна емоционална връзка.

  

Предлагаме ви варианти на SILK PLASTER с сини нюанси за вашия интериор различни по цена, структура и текстура (натиснете за да видите всички варианти).

 

СЪЗЕРЦАТЕЛНО ЗЕЛЕН ЦВЯТ:

Красив природен цвят, който символизира новия живот, пробуждането, растежа, спокойствието и надеждата. Зеленият въздейства благоприятно на психиката, успокоява и затова е отличен избор за спални или бани. Повишава умствената активност и помага на концентрацията, затова в този цвят може да боядисате както кабинета така и детската стая. Зеленият също така намалява възприятието на заобикалящата ни среда, което го прави подходящ за шумни места. Може да се комбинира с топли цветове като оранжев, червен и кафяв.

Зеленото традиционно се смята за гостоприемен, успокояващ и отпускащ цвят. Смята се, че е особено подходящ за обеди или кафе с приятели. Обстановката настройва повече към възстановяване и лечение, отколкото към вълнения и романтика.

  

Предлагаме ви варианти на SILK PLASTER с зелени нюанси за вашия интериор различни по цена, структура и текстура (натиснете за да видите всички варианти).

 

СПОКОЙНО СИВ ЦВЯТ:

Неутрален, ненатрапчив и скромен цвят, който някои хора го намират за досаден и скучен. Вярно е че сам по себе си не е много интересен, но в комбинация с други цветове изглежда много хубаво. Перфектно пасва например със светлозеления, червения или розовия цвят. Идеално акцентира с ярките цветове за интериор, като при това не е така контрастен като белия или мрачен като черния цвят.

  

Предлагаме ви варианти на SILK PLASTER с сиви нюанси за вашия интериор различни по цена, структура и текстура (натиснете за да видите всички варианти).

 

ТРАДИЦИОННО КАФЯВ ЦВЯТ:

Топъл цвят, свързан с усещането за комфорт, уют и физическа наслада. Това е цветът на земята и дава на интериора топла домашна атмосфера. Най-добре ще го използвате в помещения в който искате да създадете впечатление на уют и комфорт. Често ще срещнете кафявия цвят в преддверията и в коридорите, където веднага от входа на дома ви обладава приятна и непринудена атмосфера.

Кафявото дава ниски показатели при по-голямата част от диапазона на мозъчните вълни, което доказва, че е неутрален цвят. Резултатите от делта вълните и сърдечната честота показват, че кафявото може също така да насърчи релаксацията.

Цветът се възприема като традиционен, неутрален и отпускащ. Вероятно не е най-добрият избор, ако се очаква да допринесе за вълнуващо преживяване, но се приема за подходящ в по-традиционни заведения - а освен това се съчетава лесно с други цветове.

  

Предлагаме ви варианти на SILK PLASTER с кафяви нюанси за вашия интериор различни по цена, структура и текстура (натиснете за да видите всички варианти).

 

ИЗИСКАНО ЧЕРЕН ЦВЯТ:

Това е цветът на траура, края, страха и тъмнината, но едновременно на елегантността и на строгата красота. Когато черното е много въздейства дори депресивно, затова се използва главно като допълнителен цвят, който украсява и подчертава отделни детайли. Вместо на стените черният цвят ще срещнете по-често в мебелите и на стилните интериорни аксесоари. На стените е особено интересен като атрактивни декоративни орнаменти.

Черното е цвят с комплексни качества. Той се възприема като луксозен, модерен и изискан, но в същото време като донякъде неприветлив и скучен. Мнозинството го смятат подходящ за изискана вечеря с любим човек или за вечерно питие - при които децата могат да си останат у дома.

Показанията на мозъчните вълни сочат високи нива на креативност и възбуда, но също така и по-ниско равнище на концентрация - което го прави по-малко привлекателен за срещи с делови характер.

  

Предлагаме ви варианти на SILK PLASTER с черни нюанси за вашия интериор различни по цена, структура и текстура (натиснете за да видите всички варианти).

 

Изборът на цвета на боята с която ще дадете характер на своето жилище е изцяло според вашите предпочитания, вкусове, възпитание и настроение. Вашият стил и вкус ще определят цветовете с който вие ще се чувствате най-добре.

 

Всеки цвят обаче има различно въздействие при отделния човек. Ако вие все още търсите вашия – експериментирайте и намерете тези, които ви влияят най-добре.