Инструкция

УПЪТВАНЕ

Полагане на декоративна мазилката SILK PLASTER е доста лесно защото не изъсква специално подготвяне нито на повърхносста, нито на майстора. За Вас ще ви трябва само кошче (от достаточен за готвене на смесста обем), чиста вода и пластикова мистрия (маламашка).

Приложение: лесно се нанася върху мазилка, бетон, гипсокартон, боядисани стени. Не може да се използва върху стъклени и метални повърхности. Само за вътрешно приложение.

Подготвяне на повърхността: Повърхността (в идеални условия) трябва да бъде суха, чиста и еднотоново бяла, без никакви странични петна.

Старите тапети да бъдат свалени, пироните и други метални елементи извадени от стените или покрити с лак предпазващ ги от ръждеенето, участъци със следи на мухъл да бъдат третирани предварително със средство срещу мухъл (и след това обезпрашени и изсушени, а за по-добр резултат също и обработени със грунд).

Ако повърхносста попива влага (например незащитен гипсокартонен лист или дървена повърхност) или прясно третирана от мухъл – трябва да я грундирате с всяк водоотблъскващ грунд – и при това задължително бял или безцветен! (не използвайте тонирани в розов или син цвят грундове да избягвате проява на цвята в материала). Борогрунд или CERESIT-C17 на една ръка ще става. Позволете грунда да изсъхне преди нанасянето на SILK PLASTER.

Ако вашите стени са вече боядисани с латекс или друг вид на боя – смятайте че са вече подготвени за нанасяне на SILK PLASTER и нямате нужда от никакви дополнителни процедури (освен разбирасе третиране на мухъла ако го имате някъде).

1. Подготвяне на материала. В пластмасов кош налейте чиста вода от стайна температура и в количество посочено в таблица долу:

Модела на

SILK PLASTER

Количество на вода

(литри) за 1 плик

Площ за

покритие

Форт

2,5 л

2,5 - 3 м²

Миракл

3 л

3 м²

Норд, Ист, Прованс

4,5 л

3.5 - 4 м²

Арт Дизайн

4,5 л

3 - 3.5 м²

Оптима, Стандарт

6 л

4 - 4.5 м²

Престиж, Виктория,

Ъер Лайн, Вест, Сауф

6 л

3.5 - 4 м²

Екодекор

6 л

3 м²

Релеф, Премиум

7 л

3 - 3.5 м²

Рекоат 1, Рекоат 2, Рекоат 3

7,5 л

7 м²

 

2. Ако имате брокати в состав на материала изсипете ги във водата в тази стъпка и ги разбъркайте малко. Сега изсипете цялото съдържание на плика на материала във водата и размесвайте добре с ръце, като процеждате смесста между пръстите си (за да избегнете образуване на бучки от лепилото). Всичките съставни части са натурални и са абсолютно безвредни за кожата. ВАЖНО!: Не се допуска частично забъркване на плика.

 

3. Оставете смесста да накисне от 10-12 часа и разбъркайте я още пък преди нанасянето.

* ако ви се налага да работите по-скоро можете да пригответе смесста със по-топла вода (от температура на около 35-40 градуса) и по-добро разбъркане с ръце да бъдете сигурни че лепилото се разтваря напълно. + изчакайте смесста да накисне поне 2 часа.

 

4. Готовата смес полагайте на неголеми порции с пластмасова маламашка равномерно върху повърхността от ъгъл до ъгъл от едно забъркване. Маламашка трябва да прилепва към материала под ъгъл 10-15°, образувайки клин.

** ако ви се струва че материала не е доста лесен (податлив) в работа можете да опитате да сложите от 0,5 до 1,0 литра на вода допълнително к 1 плик на материала (и така разредете го с повече количество на вода).

*** ако ви се налага да спрете работа преди да покриете цялата стена – не се притеснявайте и при возобновяване на работа намокрете с пуливеризатор края на вече нанесен материал с широчина до 5 сантиметра и нека материала да впитае водата след което продължете нанасянето.

5. За безупречно равно нанасяне на SILK PLASTER след 1-2 часа от свършване на работа (отверено време на работа/корекция е до 5 часа), използвайки странично осветление, загладете неравности на повърхността с маламашката, мокрейки я с вода.

6. Времето за съхнене на SILK PLASTER е 24–48 часа и зависи от температурата, влажността и вентилация в помещението. Препоръчва се да проветрявате помещението.

Комбинирайки различни цветове и текстури на моделите на SILK PLASTER можете доста лесно да направите рисунки от всека сложност работейки по една от следните технологии:

  • използвайки канцеларско ножче за изрязане (след напълно изсъхване на нанесен материал) на предварително отбелязани с молив парчетата от материала които трябва да бъдат попълнени с друг цвят и/или текстура на материала. (Имайте предвид че при този техника ще имате някакво количество на отпадъци, които при цялостно покритие ги нямате.)

  • слагайте напърво един вид на материала в предварително отбелязани с молив участъци на бъдещ рисунок и след пълно изсъхване на първо положен слой слагате в празни участъци материала от друг цвят и/или текстура

  • използвайте трафарети (изрязани например от балатум с дебелина на 1-1,5 мм.) от сложни форми предварително залепени на стени със двустранно тиксо. След изсъхване на материала от първ слой махнете внимателно трафаретите и сложете друг вид на материала в опразнените участъци на рисунка ви.

*За по-ясни границите на различни елементи на рисунка ви можете да използвате маркера, а също така е възможно да се използват и други декоративни елементи (мъниста, конци, пайети и т.н.) защото вашето творчество просто ще няма граници при работа със SILK PLASTER!

За да бъдете сигурни да покриете заявена площ от 1 плик на материала препоръчваме ви да опитайте следната практика:

Пригответе смесста от един плик на материала, разделете готова смес на няколко равни парчета (например ако материала от 1 плик трябва да покрие 4 кв.м. на площ – разделете смесста на 4 равни парчета всеко от коите трябва да покрие по 1 кв.м. площ) и опитайте да покриете с този количество на материала площ от 1 кв.м. при нормална дебелина на покритие в 1-1,5 милиметра.

Ако успеете да покриете – всичко е наред и можете да работите по-нататък, но ако НЕ – най-вероятно правите нещо грешно и слагате на по-дебел от 1,5 мм слой. Тогава свалете материала от стена и опитайте пък да покриете заявена площ. С такво упражнение ще разберете принципа на работа без излишен разход на материала (ако, разбирасе, преднамерено не поискате да направите по-дебел слой на материала използвайки топлоизолационен ефект за уязвими от студа стени).

      

     

     

ВИДЕОИНСТРУКЦИИ